Problemer med koldrørt sæbe

jul 27, 2022 | Sæbebloggen

Hvad er der galt med min koldrørte, hjemmelavede sæbe?

Når man laver koldrørt sæbe, er der mange ting, der kan gå galt. Dog kan man gøre meget for at undgå fejl. Et godt råd er at følge de tre gyldne regler for koldrørt sæbefremstilling og altid at benytte en sæbeopskrift. Dog får du her en liste over de mest normale fejl eller udfordringer i koldrørt sæbefremstilling og forklaringer på, hvorfor din sæbe ikke er blevet, som du ønskede.

Problemer undervejs i sæbefremstillingen

Min sæbemasse tykner for hurtigt
Du stavblender din sæbemasse for længe

Jo længere du stavblender din sæbemasse, desto tykkere bliver den. En løsning er derfor at blende sæbemassen lidt mindre, så den er medgørlig, før den skal i formen. Du kan også håndrøre din sæbemasse undervejs, og kun stavblende i få sekunder ad gangen. Det vil også gøre det lettere at få føling med, om man har opnået ‘trace’ (du kan læse mere om trace længere nede på siden).

Din sæbemasse er for varm eller for kold

Hvis din sæbemasse er for kold undervejs i sæbefremstillingen kan det føre til, at de hårde fedtstoffer begynder at sætte sig, før du ønsker det. Hvis din sæbemasse derimod er for varm kan det gøre, at forsæbningsprocessen accelererer, og at sæbemassen derved tyknes og begynder at sætte sig. Læs mere om temperaturens betydning i sæbefremstilling her.

Der er for lidt vand i din sæbeopskrift

En løsning er at tjekke opskriften igennem med en sæbelommeregner for at se hvor meget vand, der bør bruges. Hvis du ønsker at lave mønstre i din sæbe, kan det være en god idé ikke at reducere vandmængden for meget. En god mængde vand i sæbemassen er typisk 35-38%.

De æteriske olier eller duftolier gør at sæben sætter sig hurtigt

Nogle æteriske olier og duftolier kan øge den hastighed, hvormed din sæbe sætter sig. Hvis du har en mistanke om, at det er dine duftgivende olier, der er problemet, kan du prøve at google dem og se, hvilke løsninger, der præsenteres.

Mængden af faste fedtstoffer gør, at din sæbe størkner for hurtigt

Hvis du har valgt at der skal indgå store mængder af faste fedtstoffer i din sæbe, vil den højst sandsynligt blive fast hurtigere. Eksempler på faste fedtstoffer er kokosolie og kakaosmør. Du kan læse mere om flydende og faste fedtstoffer nederst på denne side.

Min sæbe opnår ikke ‘trace’

Trace er afgørende i koldrørt sæbefremstilling, fordi opnås trace ikke, forsæber fedtstofferne ikke. Der tales ofte om forskellige stadier af ‘trace’ i sæbefremstilling.

  • Thin trace er, når der kommer et svagt spor efter stavblenderen, når den drypper ned på sæbemassen.
  • Medium trace er, når der kommer et tydeligt spor efter stavblenderen, når den drypper ned på sæbemassen
  • Thick trace er, når der forbliver et spor efter stavblenderen, når du rører i sæbemassen.

Derudover findes der det, der hedder false trace, som er når sæbemassen ser ud til at have en fået den rigtige tykke konsistens, men hvor fedtstofferne er ikke forsæbede. Hvis massen begynder at få et olielignende look på overfladen eller at det såkaldte trace forsvinder efter 20-30 sekunder, har du det, der hedder ‘false trace’. Dette skal man gerne undgå, fordi sæbemassen vil skille, hvis den blot har opnået false trace og ikke rigtig trace. Sørg derfor for at blive ved med at stavblende, indtil du er sikker på at have opnået trace.

Trace skal gerne opnås inden for 12-15 minutter, hvis du benytter din stavblender til at blende sæbemassen. Hvis du ikke lykkes med at opnå trace, kan det skyldes flere ting.

Du har for meget vand i din sæbeopskrift

Hvis du har for meget vand i din sæbeopskrift, kan det være svært at opnå trace.

Du har glemt natriumhydroxiden eller natriumhydroxiden er af dårlig kvalitet

Lud, kaustisk soda eller natriumhydroxid kan blive for gammelt eller være af ringe kvalitet. Begge dele kan gøre, at din sæbe har problemer med at opnå trace. Det svage produkt kan nemlig føre til, at sæbemassen ikke bliver varm nok.

Du har ingen stavblender

Hvis du ingen stavblender har, kan det tage rigtig lang tid at opnå trace og muligvis helt op til flere timer. Derfor er stavblenderen et vigtigt redskab at have til rådighed. Læs mere om, hvilke redskaber der er gode at have til rådighed under sæbefremstilling.

Ofte skyldes udfordringer undervejs i sæbefremstillingen enten for lave eller for høje temperaturer på sæbemassen. Læs mere om betydningen af temperatur i koldrørt sæbefremstilling her.

Problemer med sæben mens den er i sæbeformen

Min sæbe flækker
Din sæbe overopheder

Når sæbemassen overopheder, kan det føre til at sæbemassen sprækker eller udvider sig. Derfor er det en god idé at holde øje med sæbemassen de første timer efter sæben er blevet lavet. Hvis du ser en flække på din sæbemasse, kan du stille den et køligere sted. Det vil typisk få sæbemassen til at lægge sig igen, og eventuelt få flækken i sæben til nærmest helt at forsvinde. Du kan læse mere om betydningen af både varmere og køligere temperaturer under sæbefremstilling her.

Du har sprayet for meget isopropyl alkohol på din sæbe

Man kan vælge at spraye sin sæbemasse for at undgå sodaaske. Dog kan det føre til at sæben sprækker, fordi alkoholen forsegler sæbens overflade. For at undgå dette kan du spraye lidt mindre alkohol på, dække sæben med husholdningsfilm eller blot lade sæben køle af uden noget over.

Min sæbe er mørkere i midten end den er i kanten af formen

Dette er fordi din sæbe er i gang med at gennemgå delvis ‘gel phase’, som er en kemisk reaktion der gør, at sæbens temperatur øges. Hvis sæbemassen i formen holdes varm fra starten af, kan hele sæbemassen gennemgå ‘gel phase’, men hvis sæben køles af (hvilket den hurtigst gør i kanterne af sæbeformen) kan det ske, at kun midten af sæben går gennem ‘gel phase’. Det har ingen betydning for kvaliteten det færdige produkt, hvorvidt sæben går gennem gel phase eller ej, men kan være af æstetisk betydning. Noget man kan gøre for at sikre at hele sæben går gennem ‘gel phase’ er at benytte sig af cold process oven process (CPOP). Man kan også holde sin sæbe varm ved f.eks. at pakke den ind i et håndklæde.

Min sæbe er blevet hvid på toppen

Når din koldrørte sæbe modner, kan der dannes et hvidt pulver på overfladen, som kaldes soda-aske (soda ash). Sodaaske har ikke betydning for sæbens kvalitet, men det er ikke altid lige pænt. Du kan læse mere om sodaaske og hvordan du undgår det her.

Min sæbe sidder fast i formen
Dit valg af form er ikke ideelt

Det anbefales, at man benytter elastiske silikoneforme eller engangsmaterialer, der kan skæres op, fordi sæben kan udvide sig i formen, hvilket gør den svær at få ud. En hård plastikform er ikke en god idé.

Salt kan være din redning fremover

Et trick til at få sæben lettere ud af formen er at tilsætte én teske salt til vandet med natriumhydroxid. Saltet kan nemlig gøre at sæben trækker sig lidt sammen, når den modner, hvorfor den er lettere at få ud af formen efter 1-3 dage.

Tid kan være løsningen

Hvis sæben bliver ved med at sidde fast i formen, kan du vælge give den endnu længere tid i formen end de 1-3 dage. Det vil gøre at vandet med tiden forsvinder ud af sæbebaren, og at den på den måde kommer til at skrumpe en lille smule.

NB: Hvis du laver sæbe udelukkende med olivenolie kan sæben være rigtig lang tid om at blive hård – helt op til to uger. Det kan også være årsagen til, at din sæbe ikke vil ud af formen. Rådet her er derfor, at give sæben god tid til at ‘modne’ i formen.

Min sæbemasse skiller
Du har ikke stavblendet din sæbemasse nok

Man kan risikere at sæben begynder at skille, hvis man ikke har blendet den helt nok. Man kan nemlig hurtigt blive snydt, hvis de faste fedtstoffer begynder at sætte sig. En måde man kan sikre sig, at man har blendet sin sæbemasse nok er ved at lade den stå i ca. 25 sekunder efter du tror, at du har opnået ‘trace’. Trace er, når din stavblender efterlader et svagt spor på toppen af din sæbemasse, når den drypper ned på sæbemassen. Hvis massen begynder at få et olielignende look på overfladen eller at det såkaldte ‘trace’ forsvinder efter 20-30 sekunder, har du det, der hedder ‘false trace’. I så fald skal du blive ved med at blende indtil du er helt sikker på, at der forbliver ‘trace’ på overfladen af din sæbemasse.

Hvis din sæbe skiller i sæbeformen, vil jeg anbefale at du kasserer sæbemassen eller at man forsøger at ‘rebatche’ ingredienserne. En skilt sæbe betyder nemlig at forsæbningen ikke er lykkes ordentligt, hvorfor der kan være overskydende, basisk natriumhydroxid i sæbemassen.

Dit valg af æterisk olie eller duftolie gør at sæben skiller

Nogle duftgivende olier kan få din sæbe til at opføre sig mærkeligt. Læs på sagen, og prøv eventuelt næste gang at benytte en anden duftgivende olie i din sæbemasse, hvis du finder ud af, at det er den duftgivende olie, der volder dig problemer.

Er din sæbe hvid på topppen, skyldes det med stor sandsynlighed sodaaske. Læs mere om sodaaske eller soda ash her.

Problemer når sæben skæres ud

Min sæbe smuldrer, når jeg skærer den

Hvis din sæbe smuldrer, idet du skærer den, skyldes det at din sæbe er blevet for hård, og at du har været for langsom til at få skåret den ud. Typisk skærer man sine sæber 1-4 dage efter at man har lavet dem. Dog er der sæbetyper, som bliver hårdere langsommere end andre. Et eksempel er sæbe udelukkende med olivenolie (castile sæbe). Der kan sæben have behov for at være i formen i op til to uger, før den skæres ud.

Min sæbe er mørkere i midten end den er i kanten

Dette kan skyldes ‘partial gel’, hvor kun dele af sæben har gennemgået ‘gel phase’. Gel phase opstår typisk de steder, hvor sæbemassen opnår en høj temperatur, og derved er det ofte midten af sæben, der er udsat for ‘gel phase’. Gel phase får sæben til at se mørkere og mere gennemsigtig ud end ellers.

Man kan sørge for at hele sæben går gennem ‘gel phase’ eller at sæben slet ikke gør det ved at arbejde med temperaturen, man laver sæbe ved. Du kan læse mere om temperatur i sæbefremstilling her.

Min sæbe er blød nogle steder og hård andre steder
Sæben er taget for tidligt ud af formen

Hvis din sæbe er blød, kan det skyldes, at den er taget for tidligt ud af formen. Såfremt sæben er taget ud for tidligt, vil du efter et par dage have en mere ensartet og hård sæbe. Sæben kan også være blødere i midten, hvis du lige har skåret den ud. Lad derfor sæben ligge et par dage for at se, om den ikke bliver hårdere med tiden.

Sæben er ikke forsæbet ordentligt

Hvis din sæbe derimod fortsætter med at have bløde steder, kan det skydes at din sæbemasse ikke er blevet stavblendet godt nok. Dette kan det føre til ‘false trace’. Her ligner det at sæbemassen er begyndte at tykne, og at den har opnået trace, men ser man efter, vil sæbemassen begynde at skille igen efter ca. 20-30 sekunder. En sådan sæbe, der ikke er forsæbet ordentligt, bør kasseres (eller rebatches), da de hårde steder på sæben har for meget natriumhydroxid i sig og de bløde steder for lidt.

Sæberne på dette billede har ‘partial gel’, hvor kun midten af sæberne går gennem ‘gel phase’.
Dette skyldes temperaturforskellen på kanten af sæberne og midten af sæberne.

Problemer med den færdige sæbe

Min sæbe får hvide prikker på siden efter at jeg har taget den ud af formen

Din sæbe har fået sodaaske (soda ash) på siderne; noget som særligt udvikles på sæben over de første dage. Dette har ikke betydning for sæbens kvalitet, men det er ikke altid lige smukt. Her kan du læse, hvad du kan gøre for at undgå sodaaske fremover, og hvad du kan gøre, når du står med et stykke sæbe i hånden, som har udviklet sodaaske.

Min sæbe skummer dårligt

Der kan være mange grunde til, at din sæbe skummer dårligt. Her kan du kan læse mere om, hvilke ingredienser du kan putte i din sæbe for at få den til at skumme mere, eller hvad det kan skyldes, at din sæbe skummer mindre end du ønsker.

Min sæbe er meget klistret og blød
Natriumhydroxiden kan være af dårlig kvalitet eller gammel

Med tiden vil din kaustiske soda eller natriumhydroxid absorbere fugt fra luften. Derfor vil natriumhydroxiden veje mere (grundet den ekstra mængde vand), og du kan derfor ende med at tilføre den forkerte mængde natriumhydroxid. Det vil resultere i en meget klistret og blød sæbe, som ikke bliver hård med tiden, fordi fedtstofferne ikke er blevet omsat til sæbe.

Mængden af flydende fedtstoffer gør, at sæben sætter sig langsommere

Hvis du laver sæbe med store mængder af flydende fedtstoffer (fx rapsolie, olivenolie, solsikkeolie m.m.) vil den være noget tid om at blive hård. Vent derfor et par dage med bruge den. Hvis din sæbe har for lidt fast fedtstof kan det betyde, at sæben aldrig bliver hård. En god sæbebar vil typisk have mindst 40% hårde fedtstoffer, medmindre der er tale om en sæbebar udelukkende med olivenolie.

Der er meget vand i din færdige sæbebar

Hvis din sæbeopskrift indeholder meget vand, kan det tage lang tid før vandet fordamper fuldkomment fra den færdige sæbebar. Derfor vil sæbebaren til start være blød i det og med tiden blive hårdere. Man kan lave sæbe med forskellige mængder vand. 38% er standard, men mange garvede sæbefremstillere bruger en del mindre.

Min sæbe udtørrer min hud
Din sæbe har ikke nok ‘superfat’

Superfatting vil sige, at man intentionelt efterlader fedtstoffer i sæben, som ikke omsættes til sæbe. Dette gøres typisk for at olierne kan tilføre sæben, og derved huden, fugt. Typisk vil koldrørte sæber have 5% superfat, men du kan overveje næste gang at lave en sæbe med en højere superfat-procent (fx 7%) for at skabe en sæbe, der er mindre udtørrende.

Din sæbe er lavet med store mængder kokosolie

Kokosolie kan virke udtørrende på huden, når det bruges i store mængder i sæbe. Det kan derfor være grunden til, at din sæbe udtørrer din hud. Du kan læse mere om de forskellige oliers egenskaber i sæbefremstilling her.

Min sæbe har brune pletter

Disse pletter er højst sandsynligt dreaded orange spots, også kaldt DOS. Det kan sågar være så grelt, at de brune pletter væsker og lugter grimt. Her kan du læse mere om DOS, og hvad du kan gøre for at undgå dem.

Har din sæbe brune pletter, er det højst sandsynligt ‘dreaded orange spots’, også kaldet DOS. Læs mere om DOS her.

Gode kilder til at lære mere om fejl og udfordringer i sæbefremstilling

I Sæbekogebogen findes der oversigter over fejlfinding ved både koldrørte sæber og transparente sæber. Bogen er klart at anbefale til både nybegyndere og øvede, og den indeholder både sæbeopskrifter og oversigter over gode, naturlige ingredienser.

The Nerdy Farm Wife har også lavet en fantastisk oversigt over alverdens problemer med koldrørt sæbe. Deres liste er endnu mere udtømmende end denne.

Hvis du har lyst til at blive endnu klogere på kemien bag sæbefremstilling, for at få en bedre forståelse for hvorfor de forskellige fejl opstår, anbefaler jeg bogen Scientific Soapmaking af Kevin Dunn. Bogen gennemgår på en pædagogisk og letfordøjelig måde svære kemiske former og processer, der finder sted i forbindelse med sæbefremstilling.

Har du oplevet at få problemer med din hjemmelavede, koldrørte sæbe?
  • Tilføj dit svar

4 Kommentarer

  1. Mai Skole

    Kan koldrørt sæbe smeltes igen?

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Mai. Tak for dit spørgsmål :-D.
      Ja, koldrørt sæbe kan, som hovedregel, godt smeltes igen. Typisk vil man starte med at rive den koldrørte sæbe med et rivejern, putte sæbespånerne i et ovnfast fad, tilsætte lidt vand og så smelte sæbespånerne i ovnen. Derefter kan man putte sæbemassen på form og lade den køle af og stivne igen. Ofte vil sæberne herefter have et langt mere rustikt look, men det kan være en god idé, hvis du fx har glemt at tilsætte duft eller har lavet en sæbe, der ikke er blevet som du ønskede. På engelsk taler de om at lave en ‘rebatch’, når de smelter koldrørt sæbe. Det kan du læse mere om her: https://www.thesprucecrafts.com/how-to-rebatch-soap-517103
      Mvh Eva

      Svar
  2. Anette Holm

    Hej 🙂
    Pludselig har jeg problemer med at min sæbemasse går i Gel-fase.
    Min opskrift er lavet i soabcalc, vejet nøjagtigt af, og jeg har blandet/pisket ved både 45 og 43 gr.. (altså 2 forskellige portioner.)
    Efter ca. 20 min. begynder massen at gelere.
    Jeg aner ikke hvorfor?
    Har du et indput på dette?
    Mvh.
    Anette

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Anette,
      Det er fordi sæben bliver varm idet den kommer i form og derved isoleres på flere af siderne. Man kan prøve på at komme sæben i fryseren eller køleskabet, for at undgå at den går i gel phase. Gel phase gør dog ikke noget for sæbens kvalitet, andet end at det kan se lidt grimmere ud. Man kan sørge for at hele sæben går gennem gel phase ved at isolere den med eksempelvis et håndklæde (kig til sæben løbende), eller man kan forsøge at undgå gel phase ved at placere sæben koldt.
      Du kan læse lidt om temperatur i sæbefremstilling her: https://aaparkensoap.dk/saebebloggen/betydning-af-temperatur-under-saebefremstilling/

      Mvh Eva 😊

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen

Hvad er trace?
Hvad er trace?

Hvad er trace og false trace i sæbeverdenen?'Trace' inden for sæbeterminologi refererer til et...