Sådan laver du sæbe

jul 29, 2021 | Sæbefremstilling

Koldrørt sæbe (cold process soap) er en sæbefremstillingsteknik, hvor man udelukkende bruger varmen fra natriumhydroxiden til selve forsæbningen. Det er utrolig populær fremstillingsteknik blandt mange sæbefremstillere, fordi den er forholdsvis let at kontrollere (når man har gjort det nogle gange), og fordi man har uendelige muligheder for at lave fine mønstre i sin sæbe.

De første par gange man laver sæbe, er det en rigtig god idé at følge en opskrift og holde sig til den. Med tiden vil man kunne justere på ingredienser og konsistenser og gøre sæbeopskriften til helt sin egen. Du kan finde forskellige sæbeopskrifter her, eller læse om de ingredienser og redskaber, der skal til. Du kan også lave din egen opskrift ved hjælp af en sæbelommeregner.

Her er en overordnet fremgangsmåde, der kan give dig en idé om, hvordan det er, at man laver sin egen hjemmelavede sæbe.

Overordnet fremgangsmåde til koldrørt sæbe

  1. Gør alle ingredienser og redskaber klar, læs hele sæbeopskriften igennem, og tag sikkerhedsudstyr på (briller, gummihandsker, evt. sko og tøj, der dækker huden).
  2. Vej de faste og flydende fedtstoffer af og kom dem i en gryde.
  3. Vej koldt vand af og kom det i en skål.
  4. Vej natriumhydroxiden (også kaldet lud eller kaustisk soda) af og drys det i vandet under omrøring. Pas på. Der udvikles dampe, og blandingen bliver varm og stærkt basisk!
  5. Smelt de faste fedtstoffer i gryden, og når fedstofferne er mellem 37 og 47 grader hældes blandingen over i en skål (der ikke er af metal).
  6. Når temperaturen på både fedtstofferne og vandet med natriumhydroxid er mellem 37 og 47 grader, hældes vandet med natriumhydroxid ned i skålen med fedtstoffer. Rør først massen med et piskeris. Derefter blendes sæbemassen med stavblender indtil der kommer et spor efter blenderen, når den drypper ned ovenpå blandingen. Du kan læse mere om ‘trace’ her.
  7. Tilsæt nu tilsætningsstoffer, farve og duft.
  8. Hæld sæben på forme og dæk eventuelt sæben til for at undgå sodaaske. Bank formene let mod bordet efter sæben er fyldt på formene, så du undgår luftbobler i sæben. Hold desuden øje med at sæben ikke får det får varmt og sprækker.
  9. Når sæben er fast (ca. på andendagen), tages den ud af formen og/eller skæres ud. Sæberne kan også trimmes (hvor kanterne skrælles med en gulerodsskræller). Sæberne burde ikke være basiske længere, men for en sikkerheds skyld kan du tage handsker på.
  10. Sæberne lægges til tørring med luft imellem. Dette gøres for at vandet kan fordampe fra sæberne, og de ikke udvikler ‘dreaded orange spots‘.
  11. Mål evt. sæbernes pH-værdi med indikator-, pH- eller lakmuspapir for at være sikker på at de er klar til brug. Dette gøres ved at gøre et lille område på en sæbe en smule vådt og placere pH-papiret på den våde sæbe.
  12. Er pH’en faldet til mellem 8 og 10,  kan sæben tages i brug. Mange vælger dog at lade deres sæber hvile i 4 ugers tid, før de bruges, fordi sæberne holder bedre, hvis de får lov til at tørre helt, før de tages i brug.

Pas på dig selv, når du arbejder med natriumhydroxid

Når man laver koldrørt sæbe, er det vigtigt, at man er varsom. Årsagen er at natriumhydroxiden, som man bruger i sæben, bliver stærkt ætsende, når den blandes med vand. Derfor bør man tage beskyttelsesudstyr på (briller, nitrilhandsker, lange bukser, sko og langærmet bluse), beskytte køkkenbordet,  og i øvrigt holde kæledyr og små børn væk fra køkkenet. Undgå i øvrigt at indånde dampene fra blandingen.

Sæbemassen har en høj pH-værdi, når den puttes i sæbeformene, og denne pH falder lige så stille. Hav derfor handsker på de første gange du rører ved sæben, og opbevar sæben sikkert den første tid.

Tag et kig på en af sæbeopskrifterne for at se, hvordan den specifikke sæbe bliver lavet

Læs forskellige blogindlæg, der kan udvide din viden om sæbefremstilling

6 Kommentarer

  1. Anne Helding

    Hej
    Vildt flotte sæber og rigtig god information.

    Mine nyfremstillet sæber er blevet helt hvide uden at der er tilført noget form for farve i massen og dette undre mig, da de normalt bliver råhvide.
    Kunne det skyldes en fejl?
    Foreksempel kom jeg til at hælde min oliemasse over i blanding af vand og kaotisk soda og nu er jeg nervøs for at sæberne ikke kan bruges.
    Håber at du kan hjælpe?

    Hilsen Anne

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Anne.
      Tusind tak for dine søde ord 😊.
      Hvis du er nervøs for at dine sæber ikke kan bruges, kan du teste dem med ph-papir eller lave zap-testen. Det vigtige er nemlig, at ph-værdien ikke er for høj, fordi det er det, der kan gøre ondt på huden. Den kan du læse om hvordan du udfører zap-testen her:
      https://classicbells.com/soap/zapTest.asp
      Desuden vil jeg altid stoppe med at bruge en sæbe, der giver eksem, rødme, kløe eller andet træls.
      Umiddelbart vil jeg ud fra din beskrivelse tænke, at dine sæber er helt fine at bruge.
      Det har også indflydelse på sæbernes farve hvilke olier man har brugt. Fx vil en sæbe med meget kokosolie være meget hvid, hvor en sæbe med meget jomfruolivenolie typisk er mere grønlig i det. Du kan læse mere om valg af olier eller fedtstoffer til din hjemmelavede sæbe her:
      https://aaparkensoap.dk/2021/10/18/valg-af-olie-til-koldroert-saebe/
      Mvh Eva 😀🌸

      Svar
    • Carina

      Hej Eva

      Jeg er totalt nybegynder i sæbeeventyret og er lige stødt på din side. Tak for al den energi du har lagt i den. Der er fyldt med guldkorn 🙂 hvis jeg skal bruge en mælkekarton som form, skal den så fores med noget først. Fx husholdningsfilm?
      Vh Carina

      Svar
      • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

        Hej Carina.
        Tak for dit spørgsmål.
        Nej, du behøver ikke husholdningsfilm nede i mælkekartonen. Mælkekartonen har en plastbelægning på indersiden, som gør at sæben fint kan komme ud af mælkekartonen igen bagefter. Man klipper bare sæbekartonen op efter to døgns tid, og så er sæben klar til at blive skåret ud.
        Mvh Eva :-D.

        Svar
  2. Marie vejlgard

    Hejsa Har du opskrifter på shampoo bar. Eller er det bare mig der ikke kan fonde detMvh Marie

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *