Find din favorit blandt de mange opskrifter på sæbe

Lav din egen hjemmelavede sæbebar med en af de mange gratis sæbeopskrifter

Det er sjovt og lærerigt at lave sin egen koldrørte sæbe, og med de rigtige ingredienser og redskaber er det ingen sag.

På denne side kan blive inspireret til at lave din næste sæbe eller finde en opskrift på koldrørt sæbe, du kan følge.
Sæbeopskrifterne har alle det tilfælles, at de er lavet med kokosolie kombineret med andre olier og fedtstoffer.

Alle sæbeopskrifterne indeholder en ingrediensliste, en liste over de redskaber, du skal bruge samt en beskrivelse af fremgangsmåden. Jeg foreslår, at du læser hele opskriften igennem og finder alle ingredienser frem, før du giver dig i kast med opskriften. Det gør det lettere at overskue processen, og øger sandsynligheden for at det hele går efter planen.
Husk også at beskytte dig i arbejdet med sæbe; beskyttelsesbriller og gummihandsker er et must, når man arbejder med natriumhydroxid.

De forskellige koldrørte sæber (koldproces sæber) har fået tildelt en sværhedsgrad, så det er let at vurdere, hvor vanskelig en sæbe er at give sig i kast med. Jeg foreslår, at du, som nybegynder, starter med at følge en sæbeopskrift. Efter nogle forsøg kan du overveje, om du vil begynde at udvikle dine egne sæbeopskrifter eller lave om på eksisterende opskrifter. Hvis du udvikler din egne opskrifter eller justerer på de givne opskrifter, er det vigtigt, at du efterprøver opskrifterne med en sæbelommeregner. På den måde kan du være sikker på, at vand- og natriumhydroxid-mængderne fortsat passer til mængden af fedtstof. Du kan lære hvordan du bruger en sæbelommeregner, her.

Det fantastiske ved at lave sin egen sæbe er, at man kan lave den, lige som man vil. Det er kun fantasien, der sætter grænser!
Du kan læse mere om, hvilke fordele og ulemper der er ved at lave sin egen sæbe, her.

Du kan desuden læse mere om, hvordan man fremstiller sæbe, her.
Men nu til det, du kom for: Her er et række opskrifter på koldrørt sæbe, også kaldt koldproces sæbe og cold process soap.

Tag et kig på de forskellige sæbeopskrifter

Blå blæretangssæbe

Denne fine blå blæretangssæbe er lavet med æteriske olier med duft af skovfyr og grapefrugt. Blæretang er tilsat for at eksfoliere blidt.

Sæberne til venstre på billedet er lavet med en gradueringsteknik kaldt ‘ombre soap technique‘, hvor der gradvist tilsættes mere aktivt kul. Sæberne til højre er farvet fuldtstændigt med aktivt kul.

Sværhedsgrad:    ⚫⚫⚪⚪

Earl Grey Sæbe

Denne lækre Earl Grey sæbe lavet på raps-, solsikke- og kokosolie er fantastisk til at give hænderne en god omgang skrub. 

Earl Grey-teen og mælkebøttekronbladene fungerer begge som eksfolierende midler, der samtidig giver sæbens dens karakteristiske udseende.

Sværhedsgrad:    ⚫⚫⚪⚪⚪

Kamillesæbe

Denne milde kamillesæbe er farvet med hyldeblomster og dufter dejligt af bergamotte. Sæben er let eksfolierende og let at lave.

Hyldeblomsterne indsamles dagen før sæben skal laves og lægges i vand. Vandet bruges til sæbefremstillingen, og giver sæben denne behagelige cremefarve.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪

Mælkebøttesæbe

Denne velduftende mælkebøttesæbe med citron tea tree olie og olivenolie er perfekt til de tørre hænder.

Mælkebøtterne lægges i vand dagen før for at disse kan afgive farve til det vand, man bruger i sæben. Jo flere mælkebøtter, desto kraftigere en gul farve opnås der.

Sværhedsgrad:    ⚫⚫⚪⚪⚪

Simpel swirl-sæbe

Denne smukke swirl-sæbe med æterisk fyrrenåleolie vil imponere dine venner og familie og er velegnet som værtindegave.

Sæbens mønster er en form for ‘in the mold swirl‘, hvor både brun og hvid sæbemasse hældes i formen, hvorefter et mønster males frem med en spisepind.

Sværhedsgrad:    ⚫⚫⚪⚪

Hibiscussæbe

Denne skønne, cremefarvede sæbe med sheasmør er farvet med hibiscus-te og pyntet med tørrede kornblomst-kronblade.

Sæben har et lyserødt skær, som er svært at se på billedet, men som kan blive endnu tydeligere, hvis man laver en stærk hibiscus-te og sørger for at holde sæbemassen varm, når sæben er  puttet i formene.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪

Den nemmeste sæbe

Den nemmeste sæbe er utrolig let at lave og den skummer godt. Den laves med kun tre ingredienser og indeholder hverken duft eller farve.

Hovedingrediensen i den nemmeste sæbe er kokosolie. Kokosolie er, som sæbeingrediens, kendt for at give masser af store bobler og for at rense huden godt.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪⚪⚪

Gulerodssæbe

Denne farvelige gulerodssæbe dufter dejligt af citrusfrugter og indeholder en bred kombination af fugtgivende olier.

Gulerødderne koges og laves til puré, hvorefter den orange saft presses ud af puréen med et klæde. Den orange saft giver farve til sæben, som med tiden forandrer sig til gul.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪

Morgenfruesæbe

Denne fine morgenfruesæbe er lavet med blødgørende mandelolie og har en mild kamilleduft. Den er især god til tørre og sprukne hænder.

Morgenfruebladene samles og tørres, hvorefter de kan puttes i sæbemassen. Mange blomster vil blive brune, når de reagerer med sæbemassen, men morgenfruer forbliver smukke og farverige.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪

Rød marmorsæbe

Denne iøjnefaldende røde marmorsæbe er farvet med paprika og dufter specielt af ylang-ylang. Sæben eksfolierer let og føles godt på huden.

Marmorsæben er lavet med den teknik, der hedder ‘in the pot swirl‘. Her skabes det marmorede mønster i en beholder, kande eller gryde før sæbemassen hældes i sæbeformen.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪

Spirulinasæbe

Denne velduftende spirulinasæbe med æterisk citrongræs-, lime- og mandarinolie pynter i enhver sæbeskål og skummer godt.

Sæben er inspireret af en teknik, der hedder ‘tiger swirl‘. Navnet kommer af, at mønsteret kan ligne tigerstriber, hvis farverne, der bruges i sæben, er orange og sort.

Sværhedsgrad:    ⚫⚪⚪