Hvad er ‘dreaded orange spots’?

mar 3, 2022 | Sæbebloggen

Bliv klogere på dreaded orange spots

Dreaded orange spots, også kaldt DOS, er noget, som mange sæbefremstillere oplever før eller siden.
Hvis man lige pludselig opdager, at ens hjemmelavede sæbe har fået orange eller brunlige pletter, er der med meget stor sandsynlighed tale om, at sæben har fået DOS.

DOS giver pletter, som kan sidde overalt på sæben, og som kan dække sæben i forskellig grad. DOS kan både udvikle sig umiddelbart efter sæben er lavet, men også opstå efter noget tid. En sæbe med DOS kan sagtens bruges; dog kan det være så grelt, at den lugter dårligt, klistrer eller væsker. Typisk er ‘dreaded orange spots’ dog blot noget, der går ud over sæbens æstetik – intet andet.

Nu kommer vi så til det helt store spørgsmål: Hvorfor får sæber ‘dreaded orange spots’?

Årsager til at din hjemmelavede sæbe får DOS

Der kan være mange forskellige årsager til at din koldrørte sæbe udvikler DOS. Årsagen er sandsynligvis én eller flere af disse syv:

1. Sæben indeholder gamle fedtstoffer

En af de mest almindelige er, at olierne i sæben bliver harske. Tegn på en olie er blevet harsk omfatter en ubehagelig lugt og/eller ændring i oliens farve. Hvor længe et fedtstof kan holde sig afhænger af dets fedtsyresammensætning. Ifølge Soap Queen har kokosolie en holdbarhed på 18 måneder, rapsolie en holdbarhed på et år og solsikkeolie en holdbarhed på 6 måneder. Således holder koldrørt sæbe med disse ingredienser ikke evigt. Du kan læse mere om de forskellige oliers holdbarhed her.

2. Sæben opbevares et sted med høj luftfugtighed

Når sæben er blevet lavet færdig og er taget ud af formen, er det vigtigt at den opbevares et tørt sted med god luft omkring sig. Hvis sæben opbevares et fugtigt sted, f.eks. i en lufttæt beholder, hvor sæbens vandindhold ikke kan evaporere, er der stor sandsynlighed for at sæben udvikler DOS. Det var sådan at jeg fik det ‘dreaded orange spot’, som ses på billedet ovenfor. Dette kan undgås, hvis sæberne hviler eller modner på en hylde eller et sted, som er velventilleret.

3. Sæben indeholder gamle duftolier eller gamle æteriske olier

Sæber kan også få DOS, hvis sæben indeholder gamle æteriske olier eller duftolier. Nogle æteriske olier har kortere holdbarhed end andre. Særligt æteriske olier med citrus, såsom grapefrugt, lime, lemon, mandarin og appelsin har kort holdbarhed, hvilket for æteriske olier svarer til ca. 2 år.

4. Sæben har fedtstoffer, der ikke er blevet forsæbet

Superfatting er når man, med vilje, undlader at forsæbe alt fedtstof i sin sæbe. Dette gøres typisk for at få en fugtgivende sæbe, der fortsat indeholder oliernes gode kvaliteter. Dog kan overskydende fedtstof i sæben øge sandsynligheden for, at sæben udvikler DOS. Årsagen er, at olien i sæben ikke gennemgår samme kemiske transformation som den olie, der bliver forsæbet. Hovedreglen er derfor, at jo højere superfat-procent sæben har, desto større er sandsynligheden for DOS.

5. Sæben indeholder olier med højt indhold af linolen- og linolsyre

Sandsynligheden for DOS følger med olier, der har et højt indhold af linolensyre og linolsyre. Eksempler på olier med et højt indhold af linolensyre og linolsyre er rapsolie, solsikkeolie, sød mandelolie og abrikoskerneolie. Man kan mindske risikoen for DOS ved at holde indholdet af disse olier på under 15% i en hjemmelavet sæbe.

6. Sæben påvirkes af vandkvaliteten

Vandkvaliteten varierer fra sted til sted. Her i Danmark kan man sagtens bruge vand fra hanen til at lave sæbe, men nogle sæbefremstillere foretrækker alligevel demineraliseret vand. Årsagen er, at metaller fra gamle rørsystemer eller naturligt forekommende mineraler i postevand kan give sæben DOS.

7. Sæben har været i kontakt med metaller

Under sæbefremstilling skal man undgå at sæbemassen kommer i kontakt med aluminium, tin eller andre metaller. Kun rustfrit stål kan gå an, intet andet. Hvis sæbemassen kommer i kontakt med metaller, kan sæben få DOS, men værre endnu kan natriumhydroxiden reagere med metallet og skabe en kraftig temperaturstigning eller vulkanagtig tilstand. Alt sammen noget som, under alle omstændigheder, bør undgås.

Nu har du fået et indblik i, hvorfor DOS opstår. Forhåbentlig kan denne viden gøre det lettere for dig at undgå at få dem på dine sæber (igen). Her til sidst vil jeg opsummere, hvad du kan gøre for at undgå at din sæbe får DOS:

Hvad kan jeg gøre for at mindske sandsynligheden for, at min sæbe får dreaded orange spots?

  • Sørg for at de ingredienser, som du bruger, herunder fedtstoffer, æteriske olier og duftolier, er nye og ikke tæt på udløbsdatoen.
  • Sørg for at opbevare dine fedtstoffer et køligt sted eller i køleskabet; så holder de længere.
  • Sørg for at bruge destilleret vand frem for vand fra hanen.
  • Sørg for at holde sæben langt væk fra metaller (den eneste undtagelse er rustfrit stål).
  • Sørg for at din sæbe opbevares korrekt. Sæbe opbevares bedst et tørt, mørkt og køligt sted, som er velventilleret; særligt den første tid, hvor vandet skal evaporere ud af den hjemmelavede sæbe.

Har du oplevet at dine hjemmelavede sæber har fået DOS?
  • Tilføj dit svar

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen