Hvad er heat transfer metoden?

feb 6, 2022 | Sæbebloggen

Generelt om heat transfer metoden

Heat transfer metoden (også kaldt varmeoverførselsmetoden) er en metode, man kan bruge, når man laver koldrørt sæbe, også kaldt cold process.
Når vand og natriumhydroxid blandes i sæbefremstillingen, udvikler blandingen høj varme. Denne varmeudvikling kan du bruge til at smelte dine hårde fedtstoffer med, og dermed undgår du at skulle smelte dine hårde fedtstoffer separat. Metoden er super smart, hvis du gerne vil have, at det går lidt hurtigere at lave koldrørt sæbe, fordi du ikke skal vente på at temperaturen på dit vand med natriumhydroxid falder.

Hvem kan få glæde af heat transfer metoden?

Det kan alle, der laver koldrørt sæbe! Men jeg vil anbefale, at man først benytter metoden, når man har lavet et par omgange hjemmelavet sæbe. Årsagen er, at hele sæbefremstillingsprocessen går langt hurtigere, når man ikke skal vente på, at temperaturen på vandet med natriumhydroxid falder, og de faste fedtstoffer smelter i en gryde eller i mikroovnen. Derfor kan processen opleves mere stressende, og man kan hurtigt miste overblikket over alle de ingredienser, der skal i sæben.

Som sædvanlig anbefaler jeg, at man stiller alle ingredienser og redskaber klar, før man går i gang, og at man, på forhånd, forbereder sig på, hvordan hele fremstillingsprocessen skal forløbe.

Sådan benytter du heat transfer metoden

De trin, som relaterer sig til heat transfer metoden (varmeoverførselsmetoden) er markeret med kursiv.
Du kan finde en sæbeopskrift her eller læse om, hvordan sæbefremstilling uden heat transfer metoden foregår her.

 

Sæbefremstilling med heat transfer metoden
    1. Tag sikkerhedsudstyr på og vej alle dine ingredienser af, herunder vand og natriumhydroxid (kaustisk soda).
    2. Skær dit hårde fedtstof i mindre stykker.
    3. Hæld natriumhydroxid i vandet under omrøring. Sørg for at natriumhydroxiden opløses i vandet. Der udvikles varme og dampe.
    4. Tilsæt nu dit hårde fedtstof, fx kokosolie, til vandet med natriumhydroxid.
    5. Rør rundt med et piskeris, indtil det hårde fedtstof er smeltet.
    6. Hvis ikke det hårde fedtstof smelter helt, kan du bruge din stavblender til at få de sidste klumper blendet væk.
    7. Tilsæt nu dine resterende olier til blandingen, og rør godt rundt med et piskeris.
    8. Brug nu din stavblender til at blende sæbemassen, indtil du opnår en ensartet sæbemasse med ‘thin trace’. Thin trace er, når din stavblender efterlader et svagt spor på toppen af din sæbemasse, når den drypper ned på sæbemassen.
    9. Tilsæt tilsætningsstoffer (duft, farve osv.), rør godt rundt, blend evt. sæbemassen lidt mere, og hæld så sæben på form som sædvanligt.
    10. Lad sæben hvile et døgn eller tre og tag den ud af formen. Skær den ud, hvis du ikke har brugt individuelle forme.
    11. Lad sæberne tørre med afstand imellem og med god ventilation i et par uger før brug.

    Hvilke fordele er der ved heat transfer metoden?

    • At lave sæbe med heat transfer metoden er langt hurtigere, end hvis olierne skulle smeltes ved siden af vandet med natriumhydroxid. Du behøver nemlig ikke vente på, at dit vand med natriumhydroxid og olier er afkølet til en bestemt temperatur.
    • At lave sæbe med heat transfer metoden gør, at man skal vaske mindre op, fordi det hårde fedtstof ikke skal smeltes i en gryde eller beholder i mikroovnen.
    • At lave sæbe med heat transfer metoden gør, at man bruger mindre energi på opvarmning af fedtstofferne, fordi man bruger den naturlige varmeudvikling i vandet med natriumhydroxid.

    Hvilke ulemper der er ved heat transfer metoden?

    • At lave sæbe med heat transfer metoden gør, at hele fremstillingsprocessen går hurtigere. Derfor kan man føle, at det er en lille smule mere stressende at lave sæbe, end det er uden heat transfer metoden. Derfor anbefaler jeg hovedsageligt metoden til den, der har lavet koldrørt sæbe før.
    • Heat transfer metoden egner sig ikke så godt, når man bruger bivoks i sin sæbe. Årsagen er, at smeltepunktet for bivoks er højt, omkring 63 °C. Kokosolie egner sig godt til heat transfer metoden, fordi smeltepunktet er lavt; omkring 25 °C. Således skal man have den valgte sæbeopskrift in mente, når man vurderer om heat transfer metoden vil egne sig til sæbefremstillingen.

    Heat transfer metoden i praksis

    Merrywood Farm har lavet en video, der viser, hvordan man benytter heat transfer metoden. Du kan se filmen her.

    Hvis du har lyst til at prøve en sæbeopskrift, der gør brug af heat transfer metoden, kan du prøve at lave gulerodssæben. Find opskriften på gulerodssæben her.

    0 kommentarer

    Indsend en kommentar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Andet indhold på Sæbebloggen