Hvad er zap-testen, og hvordan bruger jeg den?

Zap-testen er en simpel og praktisk metode til at teste, om ens hjemmelavede, koldrørte sæbe er klar til brug og sikker at bruge på huden. Testen indebærer, at du rører et stykke koldrørt sæbe med tungen og derefter observerer eventuelle elektriske stød eller “zap” fornemmelser.

Fem stykker sæbe farvet med tomatpuré

Der findes flere måder at teste hjemmelavet, koldrørt sæbe på. En af dem af zap-testen:

Hvad er zap-testen?

Når sæbe fremstilles, reagerer fedtstofferne i sæbeblandingen med natriumhydroxid (kaustisk soda), hvilket resulterer i dannelsen af ​​sæbe og glycerin. Hvis sæben ikke er blevet blendet tilstrækkeligt og stadig indeholder overskydende natriumhydroxid, kan den forårsage en brændende eller stikkende fornemmelse på huden, når den anvendes. Zap-testen hjælper med at identificere, om der stadig er overskydende natriumhydroxid i sæben, før den bruges på huden.

Hvordan udføres zap-testen?

For at udføre zap-testen skal man tage en lille stykke sæbe og placere det kortvarigt på tungen. Hvis sæben indeholder overskydende natriumhydroxid, vil man opleve en stærk brændende eller stikkende fornemmelse på tungen. Hvis sæben derimod ikke indeholder overskydende natriumhydroxid, vil den ikke forårsage nogen ubehagelige fornemmelser på tungen, og derved kan man konkludere, at den højst sandsynligt er sikker at bruge på huden.

Zap-testen er ikke den sikreste metode

Det er vigtigt at fortælle, at zap-testen ikke er en 100% pålidelig metode til at teste en hjemmelavet sæbebar. Den kan give et fingerpeg om, hvorvidt sæbens pH-værdi er som den skal være, men den sikreste måde at teste koldrørte sæber på, er ved at bruge pH- eller lakmuspapir.

Det er desuden en god idé altid at følge sæbeopskrifter omhyggeligt, når man fremstiller sæbe. Det er også vigtigt at bruge passende beskyttelsesudstyr, såsom handsker og beskyttelsesbriller, når man håndterer natriumhydroxid og andre kemikalier, der anvendes i sæbefremstilling.

Et alternativ til zap-testen: Sådan tester du din koldrørte sæbe med pH-papir

Til testen med pH-papir skal du bruge følgende:

 1. Den sæbe, du gerne vil teste,
 2. Vand (gerne destilleret, hvis muligt) og
 3. pH-papir (også kaldt lakmuspapir)

Sådan testes sæbe med pH-papir:

 1. Skær et lille stykke af sæben af eller fjern et stykke fra sæbebaren, som du vil teste.
 2. Lav en opløsning af sæben ved at blande det med en lille smule vand. Det er bedst at bruge destilleret vand, da det ikke indeholder mineralske eller kemiske forbindelser, der kan påvirke pH-værdien. Vand fra vandhanen kan dog også gøre det.
 3. Dyp pH-papiret i opløsningen af vand og sæbe og hold det der i et par sekunder. Undgå at røre pH-papiret med hænderne, mens det reagerer med sæbeblandingen.
 4. Træk pH-papiret op fra opløsningen og sammenlign farveændringen på papiret med farveskalaen på pH-papirspakken.
 5. Bestem pH-værdien ved at matche farven på pH-papiret med den relevante farve på skalaen. Hver farve repræsenterer en bestemt pH-værdi. pH-papir giver et ret præcist estimat af pH-værdien.

Hvilken pH-værdi er normal for koldrørte sæber?

Sæber har typisk en basisk pH-værdi, da sæbeprocessen involverer en basisk opløsning, nemlig natriumhydroxid i form af kaustisk soda. En pH-værdi mellem 8-10 er almindelig for koldrørt sæbe, men det kan variere afhængigt af sæbeopskrift og eventuelle tilsatte ingredienser.

Selvom sæben er en smule basisk, betyder det ikke nødvendigvis, at sæben vil være skadelig for huden. pH-værdien er kun én af ​​mange faktorer, der påvirker sæbens egenskaber og hvordan den interagerer med huden.

2 Kommentarer

 1. Mette Friis

  Tak for en rigtig oplysende side omkring, hvordan man laver sin egen sæber.
  Jeg har prøvet at finde en måde, at man kan sænke sin pH værdi i sine sæber på, men jeg har både prøvet her og andre steder på nettet, men synes ikke rigtig jeg kan finde det nogen steder. Kan du evt hjælpe mig videre i hvordan man sænker pH værdien i en kold rørt sæbe, så den ikke ligger på de der 9 stykker men kommer ned på de 7-8 ☺️

  Venlig hilsen
  Mette

  Svar
  • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

   Hej Mette. Tak for dit spørgsmål.
   Grunden til at du har haft svært ved at finde det på nettet er nok, at det er svært at sænke pH-værdien på koldrørt sæbe. Koldrørt sæbe som hovedregel basisk, idet olierne ikke forsæber uden at komme i kontakt med den basiske natriumhydroxid eller kaustiske soda. At sæberne er let basiske (pH 9-10) har nogle fordele: Det hjælper med at nedbryde olie, fedtstof og snavs på huden, så huden renses, når sæben bruges. Desuden har en let basisk sæbe antibakterielle egenskaber som hjælper med at reducere mængden af bakterier, der kan leve på sæben. Herudover er en let basisk sæbe mere holdbar end en sæbe med en lavere pH-værdi.

   Der er dog nogle ting man kan gøre for at få en mindre basisk koldrørt sæbe. Man kan bruge en stor mængde kokosolie, idet oliens pH-værdi er lavere end mange af de andre oliers. Man kan også tilføje yoghurt eller tilsætte frugtsaft med syre som fx lime og citron for at påvirke sæbens samlede pH. Sidst kan man bruge citronsyre, men det bør du læse om, før du gør det. Citronsyre går nemlig ind og bruger noget af natriumhydroxiden og derfor skal man lave en beregning på hvor meget natriumhydroxid der så skal i, når citronsyren tilsættes.
   Jeg håber at svaret er brugbart for dig.
   Mvh Eva 😀

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen