Hvad er forsæbning? Forstå den kemiske proces

Forsæbning sker, når fedtstoffer eller olier reagerer med en stærk alkalisk opløsning, som kaustisk soda (natriumhydroxid) eller potaske (kaliumhydroxid), for at danne sæbe. Processen kaldes også saponifikation og den foregår i to trin.

Fem stykker sæbe farvet med tomatpuré

Forstå forsæbning 

Det kan i det hele taget virke uoverskueligt at sætte sig ind i de kemiske processer, der forekommer i koldrørt sæbefremstilling. Derfor får I her et overblik, der ikke kræver kemi på højniveau :-).

Første trin i forsæbning: Hydrolyse

I det første trin i forsæbningsprocessen reagerer fedtstofferne eller olien med en stærk alkalisk opløsning, som kaustisk soda eller potaske, i en vandig opløsning. Under denne proces hydrolyseres fedtstofferne til fedtsyrer og glycerol. I denne reaktion fungerer den stærke alkaliske opløsning som en katalysator og hjælper med at bryde esterbindingerne mellem fedtstofferne og glycerol.

Andet trin i forsæbning: sæbedannelse

I det andet trin i forsæbningsprocessen reagerer de frie fedtsyrer med den resterende alkaliske opløsning for at danne sæbe. De frie fedtsyrer reagerer med natriumioner fra kaustisk soda eller kaliumioner fra potaske, hvilket fører til dannelsen af natriumsalte eller kaliumsalte af fedtsyrer, som er sæben. Det er først når denne kemiske reaktion er foregået, at sæben bliver til og stand til at danne skum og rengøre huden.

Andre faktorer der påvirker forsæbning

Temperaturen afgør hastigheden for forsæbningen

Forsæbning kan ske ved to forskellige metoder i sæbremstilling: varm proces og kold proces sæbefremstilling. I varm proces-forsæbning opvarmes olien og kaustisk soda-blandingen sammen, og reaktionen sker hurtigere ved højere temperaturer. I kold proces-forsæbning derimod blandes kaustisk soda og olien sammen ved stuetemperatur, og reaktionen sker langsomt over en periode på flere timer. Samtlige sæber på denne hjemmeside er lavet som koldproces-sæber eller koldrørte sæber. Varmrørte sæber kræver andet udstyr, f.eks. en særlig slow-cooking gryde til at varme sæbemassen i.

Tilføjelse af ingredienser kan påvirke forsæbningsprocessen

Forsæbningsprocessen kan variere afhængigt af fedtstofferne eller olierne, der anvendes, og typen af alkalisk opløsning, der bruges. Derudover kan tilføjelse af forskellige ingredienser, såsom æteriske olier, farver og aromaer, ændre sammensætningen og egenskaberne af den færdige sæbe. Du kan læse om forskellige sæbe-ingredienser her og om betydningen af forskellige fedtstoffer i dette blogindlæg.

Forsæbningsprocessen resulterer i dannelsen af sæbe og biproduktet glycerin.
Hvad er det?

Glycerin er en naturlig biprodukt af sæbeproduktion. Når fedtstofferne i sæbeblandingen reagerer med kaustisk soda (natriumhydroxid) i en proces kaldet saponifikation, dannes glycerin sammen med sæben.

Glycerin er en naturlig fugtighedsbevarende ingrediens og har egenskaber, der kan hjælpe med at holde huden hydreret og sund. Glycerin tiltrækker fugt fra luften til huden og hjælper med at holde huden fugtig. Det kan også hjælpe med at forbedre hudens struktur og udseende og mindske tegn på tørhed og aldring.

I kommercielle sæber fjernes ofte glycerinet og bruges i stedet i andre produkter såsom cremer og lotioner. Dette skyldes, at glycerin er en værdifuld ingrediens, der kan bruges i en bred vifte af produkter. Imidlertid er glycerin også en værdifuld ingrediens i hjemmelavet sæbe, da det kan give ekstra fugtgivende egenskaber til sæben og forbedre dens kvalitet.

Har du fået mod på at lave din egen sæbe?

Så prøv endelig en af de mange gratis sæbeopskrifter her. Et forslag til en begyndervenlig sæbe er den nemmeste sæbe, som du finder her.

Er du blevet klogere på, hvad forsæbning indebærer?

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen