Kan man lave koldrørt sæbe uden natriumhydroxid?

sep 29, 2021 | Sæbebloggen

Natriumhydroxid kan skræmme nybegyndere væk.

Mange, der vil i gang med at lave deres egen sæbe, bliver skræmt af at der indgår en stærkt basisk ingrediens i form af natriumhydroxid (også kendt som kaustisk soda eller sæbelud). Derfor er spørgsmålet ofte, om man kan lave sin egen sæbe uden denne basiske komponent, og til det er svaret: Nej, ikke umiddelbart.

Natriumhydroxid (til fast sæbe) og kaliumhydroxid (til flydende sæbe) fungerer som det kemiske emulgator, der binder fedtsyrer med vandmolekyler. Denne proces kaldes forsæbning. Sæbe kan således ikke fremstilles uden disse kemiske emulgatorer, for uden dem lykkes forsæbningen af fedtstofferne eller olierne ikke.

Dog findes der produkter på markedet, som gør det muligt at lave sæbe uden selv at have natriumhydroxid mellem hænderne.
De hedder ‘melt and pour’ eller ‘smelt og hæld op’ sæbe på dansk. Her er sæbemassen stort set færdiglavet. Denne form for sæbeproduktion er børnevenlig og kræver ikke de store sikkerhedsudstyr. Derfor vil jeg anbefale denne type sæbefremstilling til nybegyndere, og særligt til dem, der ønsker at have deres børn med i sæbefremstillingsprocessen.

Du kan f.eks. købe ‘smelt og hæld op sæbe’ hos Urtegaarden.

Sådan laver du sæbe uden kaustisk soda (‘smelt og hæld op sæbe’)

En børnevenlig sæbefremstillingsform, hvor du ikke skal håndtere natriumhydroxid

NB: Følg altid instruktionen der står på ‘smelt og hæld op sæben’ frem for denne beskrivelse.

  1. Køb en kasse med ‘smelt og hæld op sæbe’
  2. Skær sæbemassen i tern og put sæbeternene i en gryde.
  3. Smelt sæbemassen langsomt. Sæben begynder at smelte ved ca. 48 grader. Pas på med ikke at få den varme sæbe på huden.
  4. Farve og duft samt eventuelle tilsætningsstoffer tilsættes, når sæben er smeltet. Husk at duftene og farverne skal være lavet til kosmetik eller være ufarlige at få på huden, og at farverne kan ændre karakter, når de puttes i sæbemassen.
  5. Sæben hældes på forme. Her er det vigtigt, at du vælger nogle forme, som egner sig til sæbe, så de ikke smelter når sæben hældes i. Silikoneforme til f.eks. muffins et godt valg. Man kan også bruge en mælkekarton som form. Den fungerer godt til en samlet blok af sæbe.
  6. Man kan vælge om man vil dække sine forme til med film, når man har puttet sæbemassen i formene. Uanset hvad bør sæberne hvile et tørt og koldt sted indtil de har sat sig og er klar til at blive taget ud af formene.

Alle kan lære at lave koldrørt sæbe med kaustisk soda eller natriumhydroxid

Hvis du godt kunne tænke dig at lave koldrørt sæbe, men er bange for at du kan komme til at gøre det forkert, så følg en af de mange sæbeopskrifter til at starte med. Du kan også læse mere om de forskellige ingredienser og redskaber du skal bruge for at beskytte dig selv i arbejdet med den basiske natriumhydroxid/kaustisk soda/lud.

Alt dette forarbejde kan måske gøre dig mere fortrolig med hele processen og forhåbentlig give dig blod på tanden til at give koldrørt sæbefremstilling (også kaldt koldproces-sæbe) et forsøg eller tre. Jeg er i hvert fald glad for, at jeg tog mod til mig, og kastede mig ud i det! Jeg har ikke fortrudt en eneste gang siden :-).

Pas på dig selv, når du arbejder med natriumhydroxid

Når man laver koldrørt sæbe, er det vigtigt, at man er varsom. Årsagen er at natriumhydroxiden, som man bruger i sæben, bliver stærkt ætsende, når den blandes med vand. Derfor bør man tage beskyttelsesudstyr på (briller, nitrilhandsker, lange bukser, sko og langærmet bluse), beskytte køkkenbordet,  og i øvrigt holde kæledyr og små børn væk fra køkkenet. Undgå i øvrigt at indånde dampene fra blandingen.

Sæbemassen har en høj pH-værdi, når den puttes i sæbeformene, og denne pH falder lige så stille.
Hav derfor handsker på de første gange du rører ved sæben og opbevar sæben sikkert den første tid.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen

Hvad er trace?
Hvad er trace?

Hvad er trace og false trace i sæbeverdenen?'Trace' inden for sæbeterminologi refererer til et...