Hvordan får jeg min sæbe til at skumme mere?

jul 17, 2021 | Sæbebloggen

Hjælp din koldrørte sæbes skum på vej.

Nogle sæbeingredienser øger mængden af bobler eller skum i din sæbe. Så er du træt af, at din koldrørte sæbe ikke har så mange bobler og så kraftigt et skum, som mange andre sæbeprodukter, så prøv at tilsætte noget af det, der nævnes nedenfor.

Det skal siges, at mange produkter til personlig pleje indeholder kemikaliet natriumlaurylsulfat. Dette kemikalium fungerer som skummemiddel/skumdanner, der får produkterne til at skumme mere end ellers. Der findes dog måder at få skummet i koldrørt sæbe til at blive endnu mere fremtrædende på uden brug af syntetiske skumdannere.

Disse fedtstoffer kan du putte i din sæbe, hvis du vil have, at den skal skumme mere

Fedtstoffer, herunder olie, smør og voks, har forskellige fedtsyresammensætninger, der påvirker sæbens mængde af sprudlende skum og cremet skum. Hvis man vil gå i dybden med de forskellige oliers egenskaber har jeg lavet en oversigt på denne side. Ellers har Nature’s Garden lavet en fantastisk oversigt, som virkelig går i dybden, og som også sætter værdier på indholdet af forskellige fedtsyrer i hvert enkelt fedtstof. Men nu til det, der er formålet med indlægget: Hvilke olier og typer af smør kan jeg putte i min hjemmelavede sæbe, som øger mængden af bobler og skum?

Kokosolie og ricinusolie

Kokosolie giver dejligt med boblende skum i din sæbe. Derfor vælger mange kokosolie som deres faste fedtstof deres sæber. En ulempe ved kokosolie kan dog være, at den udtørrer huden.
Ricinusolie (også kaldt castorolie) bruges typisk i små mængder i en sæbeopskrift, men giver også masser af skum og bobler. 

Palmeolie, kakaosmør og mangosmør

Giver godt med cremet skum i din koldrørte sæbe. Ofte kombineres disse ingredienser med andre fedtstoffer i sæbefremstilling.

Andre ingredienser du kan putte i din sæbe for at den skummer mere

Aloe vera

Denne skønne plante giver dejligt skum og tilfører huden fugt, når den bruges i sæbe.

Honning og sukker

Honning kan føre til flere bobler i din sæbe, men vil også føre til, at sæben sætter sig hurtigere end ellers. Sukker har samme egenskab.

Juice, saft eller puré fra frugt

At tilsætte frugt på forskellig vis kan øge mængden af skum. Dog vil frugt som tilsætningsmiddel føre til, at sæben kan holde sig i kortere tid.

Ler

Øger skummet i sæben en smule. Du kan tilsætte f.eks. rosenler, kaolin, bentonit ler eller rasul.

Mælk

At putte mælk i sæbe gør godt for huden og øger sæbens bobleegenskaber.

Øl

Øl øger mængden af skum i din sæbe. Byt da noget eller al vandet ud med øl i lud- og vandblandingen for at skabe en mere boblende sæbe. Man skal dog passe på, da øllet kan få blandingen til at boble meget undervejs i sæbeproduktionen. Desuden lugter øl dårligt, når det blandes med luden.

Vandet i dit område påvirker boblerne i din koldrørte sæbe

Når du vasker hænder med vand fra hanen, påvirkes sæben af det vand, du har i dit område. Særligt hårdt vand kan gøre, at sæben skummer mindre end ellers. Man kan få installeret et kalkfilter derhjemme; ellers er der ikke meget at gøre ved det hårde vand.

En god indikator på at vandet i dit område er hårdt, er, at din elkedel ofte kalker til. Du kan finde vandhårdheden i dit område her. I Danmark har vi nemlig alt fra meget blødt til meget hårdt vand.

2 Kommentarer

  1. Henriette Andersen

    Hej
    Du skriver ricinusolie giver skum til sæben. Men hvor meget skal der bruges?

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen

Hvad er trace?
Hvad er trace?

Hvad er trace og false trace i sæbeverdenen?'Trace' inden for sæbeterminologi refererer til et...