Hvilken olie skal jeg vælge til min sæbe?

okt 18, 2021 | Sæbebloggen

Kigger du rundt på internettet, er der mange forskellige typer af olie og smør, der benyttes til koldrørte sæber. Årsagen er, at de forskellige fedtstoffer har deres egen unikke fedtsyresammensætning, og at disse fedtsyrer giver den færdige sæbe forskellige egenskaber.

Når man laver sæbe ud fra en opskrift, kan man ikke bare bytte en olie ud med en anden, fordi oliernes egenskaber er forskellige. Brug da en sæbelommeregner, hvis du vil bytte en olie ud med en anden, for at se om det påvirker mængden af natriumhydroxid og vand, der skal til. Du kan læse min guide til hvordan du bruger en sæbelommeregner her.

Denne oversigt indeholder information om de mest udbredte fedtstoffer til koldrørt sæbefremstilling:

Her er de mest udbredte typer af olie og smør til koldrørt sæbefremstilling

Abrikoskerneolie

Abrikoskerneolie er en mild olie, der let absorberes i huden, og som tilfører huden fugt, når den bruges i sæbe. Olien bruges ofte i doser af 5 til 10% i sæbe, og suppleres da med andre olie eller fedtstoffer i sæbefremstilling. Olien er god til sart og følsom hud.

Avocadoolie

Avocadoolie er en grøn, fed olie, der ofte bruges til sensitiv hud. Olien kan bruges i doser op til 30% i sæber, og den giver fugt samt et cremet skum, når den bruges i sæbe. Oliens grønne farve kan gå ind og påvirke de farver, du blander i dine sæber, fx hvis du vil lave en rød bar.

Bivoks (fast fedtstof)

Bivoks bruges i sæbe i mængder op til 3% og tilfører din sæbebar hårdhed. Desuden vil bivoks i sæbe gøre, at du får mindre sodaaske end ellers. Bruger du for meget bivoks vil det føre til, at din sæbe skummer meget lidt.

Hybenkerneolie

Hybenkerneolie trænger godt igennem huden og er god til tør og irriteret hud. Den er fugtgivende i sæbe.

Jojobaolie

Jojobaolie er en voks i væskeform, der er fugtgivende og velegnet til enhver hudtype. Den har en lang holdbarhed (op til 2 år) og bruges typisk i doser op til 10% i sæber. Olien kan gøre, at din sæbe sætter sig hurtigere end ellers. Den kan derfor være svær at bruge, hvis du skal tilføre sæben mange forskellige ting inden den puttes på forme.

Kakaosmør (fast fedtstof)

Kakaosmør er en fast olie, der har en dejlig chokoladeduft. Den fungerer godt i sæbe som det faste fedtstof (læs mere nederst på siden), og giver et cremet skum og fugtighed. Smøret har ikke tendens til harskning, men det vil til gengæld gøre, at din sæbe sætter sig hurtigere.

Kokosolie (fast fedtstof)

Kokosolie har rensende egenskaber og giver et dejligt boblende skum. Dog kan kokosolie i sæbe udtørre huden, hvis den bruges i for store mængder. Derfor vil sæber næsten altid indeholde supplerende olier og ikke blot kokosolie. Kokosolie bruges ofte som det faste fedtstof i sæber (solid oils). Andre hårde fedtstoffer er kakaosmør, sheasmør, palmeolie, svinefedt og til dels olivenolie.

Mandelolie

Mandelolie giver ikke så meget skum i sæbe, og bruges ofte i små mængder i sæbe (omkring 5 til 10%). Dog er mandelolie ekstremt fugtgivende, og den har en blødgørende og nærende virkning, som kommer huden til gavn, når den bruges i koldrørt sæbe.

Olivenolie (både flydende og fast fedtstof)

Olivenolie er mange sæbeentusiasters yndlingsolie, fordi den giver en utroligt fugtgivende og mild sæbebar. Sæber med olivenolie kan dog opleves lidt slimede, hvorfor olivenolie ofte suppleres med andre olier.

Rapsolie

Rapsolie er en billig olie, som kan fås i ethvert supermarked. Derudover giver olien et dejligt cremet skum og er fugtgivende. Rapsolie er praktisk at bruge i sæbefremstilling, fordi olien gør, at sæbemassen langsomt sætter sig. Det betyder, at olien er velegnet, når man skal lave komplicerede mønstre i sæben og tilføje forskellige farver og tilsætningsstoffer.

Ricinusolie/castorolie

Ricinusolie er fugtgivende i sæbe og den indeholder antiinflammatoriske stoffer. Ricinusolie giver både et cremet og boblende skum, når den bruges i sæbe. Den bruges ofte i små mængder i sæbe (5-8%) og har en unik fedtsyreprofil. Ricinusolie gør, at din sæbe sætter sig hurtigere. Derfor kan olien være svær at bruge i opskrifter, hvor du ønsker at lave komplicerede mønstre eller tilsætte mange forskellige tilsætningsstoffer.

Sesamkerneolie

Sesamkerneolie har en karakteristisk duft, som vil trænge igennem til din sæbe, hvis du bruger den i store doser. Sesamkerneolie er fugtgivende og blødgørende i sæbe. Den har desuden antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber.

Sheasmør (fast fedtstof)

Sheasmør, også kaldt sheabutter, giver din sæbe hårdhed og cremet skum. Desuden er den fugtgivende, når den bruges i sæbe. Bruges sheasmør i høje doser kan det gøre, at din sæbe sætter sig hurtigere.

Solsikkeolie

Solsikkeolie er fantastisk i sæbe og koster ikke en bondegård. Den giver et dejlig cremet skum i sæbe og tilfører huden fugt. Solsikkeolie har, ligesom rapsolie, den egenskab, at den, når den bruges i sæbefremstilling, sørger for at sæbemassen sætter sig langsomt. Det betyder, at olien er velegnet, når man skal lave komplicerede mønstre i sæben og tilføje mange forskellige farver og tilsætningsstoffer.

Svinefedt (fast fedtstof)

Svinefedt, også kendt som lard, er fugtgivende og siges at beskytte huden. Derudover giver svinefedt en hård og holdbar sæbe. Sidst, men ikke mindst er svinefedt budgetvenligt og det kan produceres lokalt; dette kan man ikke sige om mange af de vegetabilske alternativer, der ofte bruges til sæbe.

Tidselolie

Tidselolie er en mild og fugtgivende olie, der ofte bruges op til 15% i olie. Den har tendens til harskning over tid, hvorfor sæbe med tidsolie vil have kortere holdbarhed end sæbe med andre olier, der har mindre tendens til harskning.

Talg (fast fedtstof)

Talg kommer typisk fra får og giver en hård, langtidsholdbar sæbe med et let og cremet skum. Talg er desuden en fantastisk fugtighedsgivende ingrediens.

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie er en let absorberende og fugtgivende olie, der er typisk bruges i små mængder i sæbe (op til 5%). Den har dog tendens til at blive harsk over tid, hvorfor dens holdbarhed er kortere end en del andre olier.

Andet som er værd vide om valg af fedtstof til din sæbe

Om risikoen for at fedtstofferne i din sæbe bliver harske

Nogle olier har tendens til at blive harske. Harskning er en kemisk nedbrydning, der sker i fødevarer som indeholder fedt, og som giver en ubehagelig lugt. Især umættede fedtstoffer er i risiko for harskning. Således er der nogle olier, man bruger til sæbe, der i højere grad fører til harskning end andre.

Vil man undgå at fedtstofferne i ens hjemmelavede sæbe harskner, er det vigtigt ikke at bruge gamle fedtstoffer og olier. Det øger nemlig sandsynligheden for harskning. Grunden til at din sæbe kan harske er at man typisk efterlader nogle fedtsyrekæder som de er, når man laver forsæbningen. Dette gøres for at sæben ikke udtørrer huden fuldstændig. Du kan læse mere om harskning af sæbe her.

Sammensætning af olier og fedtstoffer i din egen sæbeopskrift

Når man sammensætter sin egen sæbeopskrift skal man tage højde for oliernes unikke forsæbningsværdi, som er det antal milligram af natriumhydroxid der skal til for at forsæbe ét gram af den valgte olie eller smør. Det kræver noget matematik, eller hjælp fra en sæbelommeregner. Jeg bruger den, der hedder SoapCalc, og du kan lære hvordan du bruger den, her.

For at skabe en kvalitetssæbe er det nødvendigt at finde en balance mellem hårdhed, rensning, konditionering, sprudlende skum og cremet skum. Hvis man virkelig vil nørde de forskellige oliers egenskaber har Nature’s Garden lavet en fantastisk oversigt, hvor de forskellige fedtsyresammensætninger gennemgås for et utal af fedtstoffer. Her er også information om de forskellige fedtstoffers værdier for hårdhed, rensningsevne, fugtighedsevne og bobleegenskaber, så man kan skabe en kvalitetssæbe, der har den perfekte balance mellem hårdhed, rensning, konditionering, sprudlende skum og cremet skum.

Ofte kombineres faste og flydende fedtstoffer i hjemmelavede sæber

Faste fedtstoffer

Faste fedtstoffer er typisk faste ved stuetemperatur. Faste fedtstoffer er f.eks. kokosolie, koldpresset palmeolie, kokossmør, kakaosmør, bivoks eller animalsk fedt som f.eks. svinefedt og talg fra får. Ofte har hjemmelavede koldrørte sæber mellem 40 og 60% faste fedtstoffer (dette gælder dog ikke for bivoks, der ofte bruges som højst 3%)

Flydende fedtstoffer

De fleste flydende olier skal kombineres med faste fedtstoffer for at lave en brugbar og god sæbebar. Eksempler på flydende fedtstoffer er mandelolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, rapsolie, tidselolie, ricinusolie og olivenolie.

Olivenolie adskiller sig fra de andre flydende fedtstoffer ved at olivenolie kan hærde op efter forsæbningen. Det tager lidt længere tid end med de faste fedtstoffer, men olivenolie kan hærde op til en god og hård sæbebar.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andet indhold på Sæbebloggen

Hvad er trace?
Hvad er trace?

Hvad er trace og false trace i sæbeverdenen?'Trace' inden for sæbeterminologi refererer til et...