Lav sæbe med hibiscus-te, sheasmør og tørrede kornblomster
Denne skønne sæbe er farvet med hibiscus-te, som giver en cremet farve med et lyserødt skær. Hibiscus-teen kan give en endnu mere lyserød sæbe, hvis teen får lov til at trække længe nok og at sæben får lov til at gennemgå ‘gel phase’. Sæben her er pyntet med tørrede kornblomster; en af de få blomsterarter, som ikke bliver brun, når den kommer i kontakt med den koldrørte sæbemasse.
Opskriften på denne sæbe indeholder sheabutter eller sheasmør, som giver et dejligt cremet og blødt sæbeskum. Sheasmør er desuden med til at give lidt hårdhed til sæbebaren.
Pas på når du arbejder med natriumhydroxid
Når man laver koldrørt sæbe, er det vigtigt, at man er varsom. Årsagen er at natriumhydroxiden, som man bruger i sæben, bliver stærkt ætsende, når den blandes med vand. Derfor bør man tage beskyttelsesudstyr på (briller, nitrilhandsker, lange bukser, sko og langærmet bluse), beskytte køkkenbordet, og i øvrigt holde kæledyr og små børn væk fra køkkenet. Undgå i øvrigt at indånde dampene fra blandingen.
Sæbemassen har en høj pH-værdi, når den puttes i sæbeformene, og denne pH falder lige så stille.
Hav derfor handsker på de første gange du rører ved sæben og opbevar sæben sikkert den første tid.
Ingredienser
150 g vand
76 g natriumhydroxid (f.eks. kaustisk soda)
25 g sheasmør (sheabutter)
100 g rapsolie
125 g svinefedt
250 g kokosolie (f.eks. palmin)
½ tsk. salt
1 tsk. tørrede kornblomst-kronblade
2 tsk. hibiscus-te (tørret)
5 tsk. æterisk lavendelolie
4 tsk. æterisk rosengeranium-olie
Redskaber og udstyr
Emhætte eller god udluftning
Beskyttelsesbriller
Nitrilhandsker
Lange bukser og langærmet bluse
Lukkede sko eller sokker
Vægt
Piskeris
Stavblender
Termometer (gerne infrarød)
Gryde
Skåle (der ikke er af metal)
Sæbeforme (silikone/træ/plast/mælkekarton)
Husholdningsfilm
Kniv
Gulerodsskræller
Evt. pH-papir
Farv dine sæber naturligt
Denne sæbe er farvet med hibiscus-te. Man kan gøre sæben endnu mere klar i farverne ved at putte mere hibiscus-te i eller ved at lade sæben gennemgå ‘gel phase’.
Du kan læse mere om ‘gel phase’ her eller læse mere om, hvordan du kan farve dine sæber i alverdens naturlige farver.
Øverst ses en hibiscussæbe fra denne batch. På den hvide baggrund træder det lyserøde skær klarere frem.
På billedet nedenunder ses en hibiscussæbe fra en anden batch. Her er det lyserøde skær tydeligt.
Opskriften på hibiscus-sæbe i trin
01 Gør alting klar
- Bland kogende vand og hibiscus-te. Du vælger selv, hvor mørk du ønsker at teen skal være. Jo mørkere te, desto klarere bliver sæbens lyserøde skær. Lad teen køle ned, før du forsætter.
- Læs hele opskriften igennem.
- Ifør dig sæbeuniformen.
- Gør alle redskaber og ingredienser klar.
02 Vej ingredienserne nøjagtigt af
- Vej vandet af, i form af hibiscuste, og put det i en skål eller beholder, der ikke er af metal og som kan tåle høj varme.
- Vej den kaustiske soda (natriumhydroxid) af.
- Vej rapsolie, sheasmør, kokosolie og svinefedt af og put alle fire fedtstoffer i en beholder egnet til at komme i mikroovnen eller i en gryde. Hvis kokosolien er meget fast (f.eks. palmin) bør du skære fedtstoffet i mindre stykker.
- Stil de resterende ingredienser klar.
03 Bland vand og natriumhydroxid
- Drys kaustisk soda (natriumhydroxid) ned i hibiscus-teen under omrøring med et piskeris. Blandingen bliver varm og udvikler dampe.
- Tilsæt salt.
- Stil blandingen til side for en stund, så den kan køle lidt af til mellem 37-47 °C.
04 Smelt fedtstofferne
- Smelt blandingen med kokosolie, sheasmør, svinefedt og rapsolie helt indtil blandingen er flydende og klar. Sheasmør har et smeltepunkt på ca. 40 °C, kokosolie har et smeltepunkt på ca. 25 °C og svinefedt har et smeltepunkt på ca. 30-48 °C.
05 Bland ingredienserne ved ca. 48 °C
- Når både hibiscus-teen med natriumhydroxid samt blandingen med de fire fedtstoffer/olier er omkring 48 grader, blandes de. Hvis fedtstofferne er blevet lidt for kolde, kan de opvarmes igen.
- Rør godt rundt med et piskeris, før du går i gang med at blende med en stavblender.
06 Blend indtil ‘light trace’
- Fat nu din stavblender og blend den samlede sæbemasse indtil den opnår en tynd cremekonsistens. Man skal gerne kunne se dråberne fra stavblenderen lægge sig ovenpå blandingen, når den drypper ned på sæbemassen.
- Bliv ved med at blende indtil blandingen er ensartet, og du ikke er i tvivl om, at du kan se et spor, når stavblenderen drypper ned på sæbemassen. Hvis blandingen igen virker tynd, når du stopper med at blende, bør du blende mere endnu.
07 Bland æteriske olier i
- Rør de æteriske olier i sæbemassen. Det er vigtigt at dette gøres på dette tidspunkt i processen for at de æteriske olier ikke fordamper. De har nemlig et flash point, hvor de mister deres egenskaber eller fordufter. Det kan du læse mere om, her.
08 Put sæben på form og udsmyk den
- Put nu sæbemassen i din(e) valgte form(e).
- Udsmyk sæben ved at lave mønstre ovenpå sæberne. Dette kan gøres ved at bruge en ske til at forme sæben lidt. Når sæben begynder at sætte sig, er den god at arbejde med.
- Drys til sidst de tørrede kornblomst-kronblade ovenpå sæberne.
09 Bank luft ud og dæk til
- Når sæben er puttet i formene, bankes disse let mod bordet for at få luftboblerne banket ud af sæben.
- Dæk evt. sæben til med husholdningsfilm for at undgå sodaaske.
10 Lad sæben blive fast og hård
- Det tager ikke særlig lang tid for denne sæbe at blive hård og fast, men det er en god idé at lade sæben blive i formen ca. 48 timer for at undgå sodaaske på siderne af sæben.
11 Tag sæben ud af formen
- Når sæben er fast og klar (ca. 48 timer efter den er blevet lavet), tages den ud af formen.
- Sæben kan nu skæres i mindre stykker, og sæbernes hjørner kan trimmes umiddelbart herefter med en gulerodsskræller eller kniv (så de ikke er så skarpe).
12 Læg sæben til tørre
- Sæberne lægges til tørre med afstand imellem. Det er vigtigt, at sæberne får luft, når de tørrer, og at de ikke puttes i en lufttæt beholder, før de har tørret i nogle uger.
- Mål evt. sæbens pH-værdi for at finde ud af, om sæben er klar til brug. pH-værdien skal være mellem 8 og 10, før at sæben er sikker at tage i brug. Hvis du ikke har noget pH-papir, kan du evt. overveje at give dig i kast med zap-testen.
- Sæben kan normalt bruges, så snart den er taget ud af formen, men den bliver kun bedre af at hvile nogle uger. Så holder sæberne også bedre.
0 kommentarer