Ingredienser i koldrørt sæbe

aug 23, 2021 | Sæbefremstilling

I koldrørt sæbe er der få, grundlæggende ingredienser, som man skal bruge, for at forsæbningen lykkes. Disse grundlæggende sæbeingredienser kan ses under ‘Must-have ingredienser til sæbe’. Jeg har desuden tilføjet nogle ekstra ingredienser længere nede på siden, som er valgfrie, men som mange vælger at bruge, når de laver deres egen sæbe. Selv bruger jeg mange af disse ekstraingredienser som nævnes, herunder æteriske olier og ingredienser til at farve min sæbe.

Must-have ingredienser til sæbe

Vand

Natriumhydroxid

Fedtstof

Vand

I koldrørt sæbe bruges vand til at opløse natriumhydroxid. Når natriumhydroxid hældes forsigtigt i vand udvikles der dampe, der helst ikke skal indåndes, og blandingen bliver varm. Sørg derfor for at det vand, du bruger til din sæbe er i en beholder, der kan holde til høje temperaturer og god udluftning i det rum, du laver sæbe i.

I nogle sæbeopskrifter udbyttes vandet helt eller delvist med te, øl, vin, mælk eller andre flydende produkter. Læs på sagen før du giver dig i kast med dette, og følg helst en opskrift de første par gange.

Natriumhydroxid

Natriumhydroxid (evt. i form af kaustisk soda) er nødvendig i koldrørt sæbe, fordi den er afgørende for, at forsæbningen sker. Koldrørt sæbe kan således ikke fremstilles uden denne kemiske emulgator, for uden den lykkes forsæbningen af fedtstofferne eller olierne ikke.

Fedtstoffer

Fedtstoffer er hovedkomponenter i din sæbe. Der skelnes typisk mellem faste og flydende fedtstoffer. Du kan læse mere om de mest udbredte olier og fedtstoffer til sæbefremstilling her.

Faste fedtstoffer

Faste fedtstoffer er typisk faste ved stuetemperatur. Faste fedtstoffer er f.eks. kokosolie (hvilket jeg bruger i mine sæber), koldpresset palmeolie, kokossmør, bivoks eller animalsk fedt som f.eks. svinefedt og talg fra får. Ofte har hjemmelavede koldrørte sæber mellem 40 og 60% faste fedtstoffer (dette gælder dog ikke for bivoks).

Flydende fedtstoffer

De fleste flydende fedtstoffer skal kombineres med faste fedtstoffer for at lave en brugbar og god sæbebar. Eksempler på flydende fedtstoffer er mandelolie, solsikkeolie, vindruekerneolie, rapsolie, tidselolie, ricinusolie og olivenolie.

Olivenolie adskiller sig fra de andre flydende fedtstoffer ved at olivenolie kan hærde op efter forsæbningen. Det tager lidt længere tid end med de faste fedtstoffer, men olivenolie kan hærde op til en god og hård sæbebar. Der findes sæber, som er lavet udelukkende på olivenolie. De hedder typisk Castile sæbe, Aleppo sæbe eller Savon de Marseille.

Når man laver sæbe ud fra en opskrift, kan man ikke bare bytte en olie ud med en anden. Årsagen er, at olierne har forskellige fedtsyresammensætninger. Du kan læse mere om fedtsyresammensætninger hos Nature’s Garden.

Hvis du vil udskifte en olie med en anden, brug da en sæbelommeregner for at se om det påvirker mængden af natriumhydroxid og vand, der skal til.

Valgfrie ekstra-ingredienser til sæbefremstilling

Duft

Mange ønsker at deres sæbe dufter godt. Derfor tilføjes der ofte dufte lige inden sæben hældes på form. Der skelnen typisk mellem æteriske olier og duftolier.

Æteriske olier og duftolier

Æteriske olier er koncentrerede aromatiske planteekstrakter fra blomster, blade, bark, frugter og rødder, som typisk er udvundet ved destillering. Man skal ikke bruge særligt meget af disse olier for at få en god duft i sin sæbe. Duften kan dog falme med tiden. Mange sæbefremstillere kombinerer forskellige æteriske olier i deres sæber for at få en god duftkombination, der holder længe. Læs mere om hvordan du kombinerer og fikserer duften i dine sæber her.
Æterisk olie tilsættes inden sæben hældes på forme.

Duftolier er fremstillet kemisk og der findes et væld af duftkombinationer inden for duftolier. Der skal ikke bruges særligt mange dråber for at få en stærkt duftende sæbe. Duftolie-dråberne tilsættes inden sæben hældes på forme.

Farvestoffer

Der findes mange ting i køkkenet som kan bruges til at farve sæbe, fx kakao, kaffe, gulerod, paprika, agurk, spinat, birkes, mælk og honning. Mange planter kan også bruges til at farve sæbe med, fx salvie, blæretang, morgenfrue og kamille. Man kan også købe syntetiske farver specielt lavet til sæbefremstilling. Hvis du er interesseret i at vide mere om hvordan du farver dine sæber naturligt, kan du læse blogindlægget om naturlige farver her.

I nogle sæbeopskrifter tilføjer man forskellige ting til den flydende olie nogle dage eller uger før man går i gang med sæbefremstillingen. Dette gøres for at tilsætningsstofferne kan afgive farve, duft eller egenskaber til olien.

Andre tilsætningsstoffer

Man kan putte forskellige blomster og planter i sin sæbe, fx mælkebøtte, aloe vera, lavendel og morgenfrue. Nogle blomster og farver vil dog falme eller forandre sig under forsæbningsprocessen. Man kan også putte eksfolierende ingredienser i sin sæbe som fx havregryn, kaffegrums og te.

En teske salt kan tilføjes til vandet før der puttes natriumhydroxid i, for at sæben lettere slipper formene. En teske sukkersirup kan tilføjes sæberne inden de hældes på forme, for at sæberne får mere skum. Du kan læse meget mere om ekstra-ingredienser i sæbefremstilling her.

10 Kommentarer

  1. Pernille Hansen

    Hej Eva
    Fantastisk flot side du har lavet. Flot sat op og meget grundig gennemgang.
    Jeg har for ca 10 år siden været meget optaget af at fremstille koldrørte sæber. Der opstod ind imellem problemer jeg ikke kunne finde en løsning på, men med din side får jeg lyst til at tage den spændende hobby/aktivitet op igen!
    Tusinde tak for det.

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Pernille.
      Tusind tak for dine søde ord. Jeg håber, at du tager springet og får gang i sæbefremstillingen igen!
      Det er heldigvis en ting, som man kan lægge fra sig og genoptage hver gang man har tid, lyst og overskud :-D.
      Med venlig hilsen Eva

      Svar
  2. Line

    Hej Eva
    Kender du nogle gode ( billige ) webshops hvor man kan købe ingredienserne til at lave sæbe. Jeg bruger selv Manske i Tydkland og Hedenhus her fra Danmark.
    Mvh Line

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Line
      Godt spørgsmål.
      For mig er det billigst, hvis jeg køber nogle ingredienser ved kosmetikforhandlere og andre i fx supermarkeder. Det kommer lidt an på, hvad du skal købe. På det danske marked har vi cremecompagniet.dk, hedenhus.dk og urtegaarden.dk, som alle sælger et bredt udvalg af gode produkter, men jeg er i tvivl om, om de kan konkurrere med tyske priser. Der findes også svenske hjemmesider fx organicmakers.se og tvalkoket.se, der sælger sæbeingredienser, men dem har jeg endnu ikke erfaring med.

      Håber det er et svar, der kan bruges :-D.
      Mvh Eva

      Svar
  3. Henrik Hansen

    Tak for en dejlig informativ hjemmeside. Jeg har også i mange år lavet koldrørt sæbe. Det var i starten med mange “svipsere” Denne her side gør det nemt for begyndere, at gå i gang. Jeg har også lært en del på disse sider. Venlig hilsen Henrik

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Henrik.
      Tusind tak. Det er bare dejligt at høre.
      Ja, svipsere kender jeg alt til :-D. Men heldigvis bliver man kun bedre med tiden og de mange erfaringer.
      Fortsat godt sæbeeventyr!

      Med venlig hilsen Eva 🙂

      Svar
  4. Camilla

    Hvordan skal sæben opbevares når man har skåret den ud? Jeg har nemlig lavet en portion håndsæbe, pakkede det i en papkasse med håndklæde om. Men er i tvivl om det stadig skal være i en papkasse med håndklæde om eller hvordan jeg skal opbevare det indtil det er klar og efterfølgende.

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Camilla,
      Der er ofte en del vand i sæben, som fordamper efter sæben er skåret ud. Derfor bliver sæben faktisk også lidt lettere med tiden. Det betyder også, at det er godt hvis sæben får noget luft. Jeg ville opbevare sæben mørkt og lidt køligt, for eksempel i et skab eller i en skuffe og først senere måske i en beholder med et låg på klem.
      Mvh Eva 😊

      Svar
  5. Stine

    Hej, tak for skøn info. Ang ingredienser, kan man da bruge restsaltlage fra Læsø som væsken til kausisk soda.?
    På forhånd tak
    Stine

    Svar
    • Eva | Mikrosæberiet Aaparken

      Hej Stine,
      Jeg kan se på Læsø Salts hjemmeside, at restsaltlagen indeholder forskellige ting foruden salt og vand: sulfat, magnesium, calcium, kalium, jod og forskellige sporstoffer.
      Det vil højst sandsynligt have en indvirkning på din sæbe. Salt kan desuden gøre, at din sæbe sætter sig hurtigere, og at den bliver hårdere end ellers.
      Jeg ville nok prøve det af, og se hvordan sæben bliver, og så ville jeg være ekstra opmærksom på, hvordan min hud reagerer på sæben grundet de forskellige tilsætningsstoffer.
      Med venlig hilsen
      Eva 🙂

      Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs mere om hvad der skal til for at man kan lave sin egen sæbe