Lav din egen mælkebøttesæbe med olivenolie og citron tea tree olie

aug 7, 2021 | Sæbeopskrifter

Denne velduftende mælkebøttesæbe er farvet med mælkebøtter og baseret på forsæbet oliven- og kokosolie. Sæben tilføres den æteriske olie citron tea tree, også kaldet lemon tea tree, der giver sæben en lækker frisk citrusduft, der passer til den gule farve.

Olivenolien giver sæben et cremet skum, som er perfekt til følsom eller tør hud. Denne sæbe er lavet med ekstra jomfruolivenolie, der kan købes i ethvert supermarket.

I opskriften er mælkebøtterne brugt til at farve hele sæbemassen. Man kan også tilføre tørrede mælkebøttekronblade til sæben, ligesom det er tilfældet i Earl Grey-sæben.

Pas på når du arbejder med natriumhydroxid

Når man laver koldrørt sæbe, er det vigtigt, at man er varsom. Årsagen er at natriumhydroxiden, som man bruger i sæben, bliver stærkt ætsende, når den blandes med vand. Derfor bør man tage beskyttelsesudstyr på (briller, nitrilhandsker, lange bukser, sko og langærmet bluse), beskytte køkkenbordet,  og i øvrigt holde kæledyr og små børn væk fra køkkenet. Undgå i øvrigt at indånde dampene fra blandingen.

Sæbemassen har en høj pH-værdi, når den puttes i sæbeformene, og denne pH falder lige så stille.
Hav derfor handsker på de første gange du rører ved sæben, og opbevar sæben sikkert den første tid.

Ingredienser

224 g        vand (farvet med mælkebøtter)
100 g        natriumhydroxid (kaustisk soda)

240 g        olivenolie
400 g       kokosolie (f.eks. palmin)

5 ml.         æterisk citron tea tree olie
20+/-       friskplukkede mælkebøttehoveder

Redskaber og udstyr

Emhætte eller god udluftning
Beskyttelsesbriller
Nitrilhandsker
Vægt
Piskeris
Stavblender
Termometer (gerne infrarød)
Skåle (der ikke er af metal)
Gryde
Sæbeforme (silikone/træ/plast/mælkekarton)
Kniv og gulerodsskræller
Husholdningsfilm

Hvis sæben sprækker

Hvis sæben bliver for varm, kan den godt sprække. Hvis den sprækker så sørg for at stille den et køligt sted, f.eks. i køleskabet.

Sæbeopskriften i trin

  1. Saml ca. 20 mælkebøttehoveder og læg dem i vand dagen før du vil lave din sæbe.
  2. Siv mælkebøttehovederne fra vandet og gem 224 g af det nu gule vand.
  3. Find alle redskaber og ingredienser frem og ifør dig sikkerhedsudstyr/sæbeuniform.
  4. Mål alle ingredienser af i forskellige beholdere, så du er klar til at bruge dem.
  5. Hæld mælkebøttevandet i en skål, der kan tåle høje temperaturer og drys natriumhydroxid i vandet under omrøring (pas på. Blandingen bliver varm!).
  6. Sæt vandet med natriumhydroxid til side, rør i det engang imellem og afkøl det til ca. 45 °C (mellem 37-47 °C).
  7. Smelt kokosolien i en gryde ved svag varme og tilsæt olivenolien. Afkøl olieblandingen til ca. 45°C (mellem 37-47 °C) og put den i en skål/beholder (der ikke er af metal).
  8. Put vandet med natriumhydroxid ned i olierne under omrøring med piskeris. Begge dele skal være ca. 45°C, når de blandes.
  9. Efter du har rørt de to dele sammen med et piskeris, kan du stavblende sæbemassen i ca. 30-60 sekunder eller indtil sæbemassen begynder at blive ensformig og tykne. Der skal kunne ses et svagt spor efter blenderen, når den drypper ned på sæbemassen. Undgå dog at sæbemassen bliver så tyk, at du ikke kan hælde den på forme.
  10. Bland den æteriske citron tea-tree olie i sæbemassen og rør godt.
  11. Hæld derefter sæben på forme. Bank formen let mod bordet efter sæbemassen er fyldt på formen, så du undgår luftbobler i sæben.
  12. Dæk eventuelt din sæbe med husholdningsfilm for at undgå sodaaske. Hvis din sæbe bliver for varm, sprækker den. Hold derfor øje med den i starten.
  13. Lad sæben hvile et døgn eller tre.
  14. Efter sæben er modnet et til tre døgn, kan du skære den ud. Du kan også trimme siderne på sæberne med en gulerodsskræller, så de ikke er så skarpe.
  15. Lad sæbestykkerne modne ved stuetemperatur i nogle uger for være sikker på at sæbens pH-værdi falder, og vandet i sæberne fordamper. Placer sæberne med afstand imellem, så de kan tørre ordentligt.
  16. Når sæbens pH-værdi er mellem 8 og 10 er sæben mulig at tage i brug. Mål evt. efter med indikator-, pH- eller lakmuspapir.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også sæbeopskrifterne på